Acasă

politică

advertoriale

actualitate

administrație publică

monden

business

economie

cultură

sport

sci-Tech

evenimente

Cotidianul Dambovitean

Sursa imagine:

Redacția

1079

Cultura de pătlagină, o afacere profitabilă pentru un mic fermier din Călărași

Un fermier din județul Călărași s-a dedicat cu pasiune cultivării plantelor medicinale, cu o atenție deosebită acordată pătlaginei, o plantă perenă cu multiple beneficii în domeniul sănătății. Luna aprilie marchează momentul semănării pătlaginei, iar pentru acest fermier, este o perioadă de activitate intensă, deoarece se reasemănă anumite suprafețe din cauza condițiilor nefavorabile întâmpinate anul anterior.

Pătlagina (Plantago major), o plantă medicinală des întâlnită, este recunoscută pentru contribuția sa în compoziția produselor farmaceutice, fiind utilizată în lupta împotriva multiplelor afecțiuni. Cu toate că vegetează în diverse medii, de la marginea drumurilor până în zonele alpine, pentru cultivare se preferă specia de pătlagină îngustă (Plantago lanceolata).

Marius Gabriel Popescu, în vârstă de 54 de ani, din comuna Dor Mărunt, județul Călărași, este un exemplu de fermier pasionat, care și-a transformat această pasiune într-un business de succes. Înlocuind munca sa sezonieră în străinătate cu cultivarea plantelor medicinale în țara sa natală, Popescu a obținut un parteneriat solid cu Dacia Plant, concentrându-se în special pe cultivarea pătlaginei.

"Cultiv pătlagină din 2016 și este o afacere de familie. Colaborez cu Dacia Plant, ei o folosesc pentru siropurile de tuse. Am 3.000 de metri pătrați numai cu pătlagină, iar în total, cu plante medicinale, cultiv 3 hectare", a declarat fermierul pentru Agrointeligența.

Cultivarea pătlaginei necesită muncă manuală intensă, inclusiv semănat, prășit și recoltat. Fermierul subliniază importanța pregătirii adecvate a solului și menționează că evită utilizarea erbicidelor. Recolta se efectuează periodic, de mai multe ori pe an, începând din luna mai până la sfârșitul lunii august sau septembrie, deoarece pătlagina este o plantă perenă.

"Pentru uscare, am investit câteva mii de euro într-un solar, unde întreaga producție este prelucrată și apoi vândută cu aproximativ 8-9 lei/kg", a adăugat fermierul.

Pătlagina este apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatorii și cicatrizante, fiind folosită pentru tratarea unei game variate de afecțiuni, inclusiv afecțiuni respiratorii, tuse și arsuri minore. Popescu menționează că nu a accesat până în prezent fonduri europene, preferând să-și onoreze contractul cu Dacia Plant.

Această poveste reprezintă un exemplu de succes în agricultura românească, evidențiind potențialul fermierilor locali de a valorifica resursele naturale și de a contribui la promovarea sănătății și a produselor autohtone.

Cotidianul Dambovitean

Presa la un click depărtare.

Categorii

Acasă

politică

advertoriale

actualitate

administrație publică

monden

business

economie

cultură

sport

sci-Tech

evenimente


VOX Press - Partenerul tău în publicitate

2025